Három tipp a szóbeli nyelvvizsgára

Sziasztok!

Most a szóbeli nyelvvizsgáról beszélek, és megosztok három dolgot, amit ha figyelembe veszel a felkészülés alatt, megsokszorozod a siker esélyét!

1. Arról beszélj, aki Te vagy! - minden témakörben

Első olvasásra nem biztos, hogy érthető: "Hogyan beszélhetnék magamról mondjuk ha egészségügyet kaptam témának?"

A válasz: hozd be a saját nézőpontodat és a személyiségedet! Miért ne beszélhetnél diákként arról, hogy szerinted milyen az egészségügy? Vagy stílusszakértőként arról, hogy mennyire ijesztő a fehér köpeny a Te szemeddel nézve, és szerinted hogy lehetne variálni a ruhákkal az egészségügyben?
Nem az számít, milyen köntösben mondod el a témát, hanem az, hogy lássák a gazdag szókincset, és a folyékonyságot a beszédedben.

Emellett, ha ebben a formában beszélsz egy dologról, kétség sem fér majd ahhoz, hogy a saját gondolataidat hozod be a vizsgára, nem egy felkészítő könyv fejezetét magoltad be szóról szóra.

2. Ne blokkolj le, ha nem jut eszedbe semmi!

Sokszor megtörtént velem is bizonyos vizsgáimon, hogy leblokkoltam.

Szerencsére a nyelvvizsga egy olyan helyzet, ahol ki tudod vágni magadat akkor is, ha nem jut eszedbe semmi "értelmes", vagy oda illő mondat. Képleírásnál különösen hasznosak a következő kifejezések:

  • I can't say anything about ..... - nem tudok semmit mondani
  • I have no clue about this - fogalmam sincs valamiről
  • I don't have the slightest idea about ... - Halvány lila gőzöm nincs ....
  • I'm completely speechless right now. Everything has suddenly slipped out of my mind. - Nem jutok szóhoz. Hirtelen minden kiment a fejemből.

Ezek a kifejezések nagyon jól áthidalhatják a gondolkodás kínos csendjét.

És most egy személyes történet:

Német nyelvvizsgán egy olyan képet választottam, amin egy előadó magyaráz valamit a pártucat fős hallgatóságának. Nem tudtam, hogy is kerekíthetném ki a beszélgetést oda, hogy én is sokszor adtam elő, és oktattam. Viszont ha idáig eljutok, sínen vagyok.
Mielőtt átadtam volna magam a pániknak, amire ha nem figyelek, hajlamos vagyok, azt mondtam németül: "Fogalmam sincs, hogy pontosan mit ábrázol ez a kép, annyit látok hogy...."
És erre a vizsgáztató bíztatóan bólogatott: "Igazából én sem tudom, mi van a képen."
Ezután a közös nevező után nem volt nehéz átevezni az oktatásra és az előadásokra.

3. Merj visszakérdezni, és vállald fel a véleményedet!

Rengeteg vizsgázó zavarban van a szóbeli nyelvvizsga 15-20 perce alatt. Előfordul ilyenkor, hogy a vizsgáztató kérdez valamit - legtöbbször segítő szándékkal, hogy beindítson egy beszélgetést, vagy gondolatszálat -, és a hallgató nem érti, de fél visszakérdezni. Ilyenkor mondj valamit ezek közül:

  • Pardon? - Tessék?
  • I couldn't catch what you said. Would you repeat it, please? - Nem értettem, amit mond. Meg tudná ismételni, kérem?
  • I'm sorry, I'm extremely excited right now. Can you speak more slowly? - Sajnálom, rendkívül izgatott vagyok most. Tudna lassabban beszélni?

Ha válaszolsz valamivel, és látod a vizsgáztató arcán, hogy nem egészen érti a válaszodat, mondd a következőt:

  • I may have misunderstood you, that's why I gave that answer. Could you ask the question again, please? - Lehetséges, hogy félreértettem Önt, ezért válaszoltam így. Feltenné újra a kérdést kérem?

Ez csak négy volt a lehetséges azonnali válaszadási lehetőségek közül.

Összefoglalóként ide teszek egy gondolattérképet az leírtakról.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül az oldalamon.
Ha pedig kíváncsi vagy, nézz be hozzám jövő héten is, amikor a névelőkről hozok egy érdekes bejegyzést.

Üdv,