ÍGY NE BUKJ MEG ANATÓMIÁBÓL - Három tipp

Helló,

Életem legmegrázóbb élményei az anatómiához köthetők. Mindig is törekedtem a tökéletesre és a jóra, de ennél a tárgynál úgy éreztem, 100%-ig tudni lehetetlen!
Először éld át velem, milyen volt először részt venni egy ilyen gyakorlaton!

Tizennyolc évesen, mikor felvesznek az orvosira, mindenre számítasz: kémia, fizika, nagyon kemény biológia, de az anatómia gyakorlatiasságára a szokványos tanulás nem tud felkészíteni.

Amikor először álltam a kórházszagú alagsori, nagy belmagasságú folyosón, várakozva a gyakorlatvezetőre, hogy beengedjen, akkor elfogott valami izgatottság. 

Aztán mikor beengedtek minket a “boncterembe”, azonnal elkezdtük a csontok tanulását.
Kérdezhetnéd, hogy “mit lehet egy csonton tanulni?”


Például:

  • Hogy áll ez a csont az emberben?
  • Melyik oldali ez a csont?
  • Melyik felszíne néz előre felé, melyik hátrafelé?

Ezekre mindösszesen négy hetünk volt. Az ötödiken már feleltünk a teljes emberi csontrendszerből.

Az első demonstrációmon egy akkorát buktam, hogy elsírtam magam. Az azt követő 10 felelésen és a vizsgák előtti hajrában jöttem rá ezekre a tanácsokra, amiket most leírok.

1. ANATÓMIÁT ATLASSZAL, TÁJÉKOZÓDVA TANULJ

Vagyis ne csak elolvasd az anyagot a hivatalos tankönyvből, hanem amikor olvasod a könyvet, legyen kinyitva az anatómia atlaszod is, és képzeld el a viszonyokat a térben.
Dolgozd fel azt, amit olvasol. Ne csak elolvasd, és felmondd magadnak, mert az feleolyan hatásos, mintha továbbgondolnád az adott anyagot.

2. LEGYEN EGY TÖRZSFORRÁSOD, ARRA ÉPÍTSD RÁ A TÖBBI KÖNYVET, ANYAGOT

Ez azt jelenti, hogy én például a Funkcionális Anatómia c. könyvet használtam a tudásom gerinceként: azt elolvastam, aláhúztam belőle a lényeget, közben a Sobotta anatómia atlaszban utánanéztem a viszonyoknak. Nem vagyok nagy térbeli mágus, ezért nekem így is sok idő volt összerakni mondjuk a medencefenék izomzatát, vagy annak a térségnek a viszonyait. Ez a legcélravezetőbb módja a mély tudás megszerzésének.

Továbbviszem ezt a gondolatmenetet: az ötöshöz legtöbbször nem elég egy könyv, vagy jegyzet megtanulása. Azzal is tölts időt, hogy a többi, ajánlott irodalmat átolvasd, és a különbségeket, extra információkat is elsajátítsd. 

3. KÖZÖSSÉGI MÉDIA EREJE, extra segédprogramok használata

Az orvostanhallgatók többsége a a közösségi médiát is felhasználja a tanuláshoz. Ez alatt a tudományos YouTube csatornákat, Instagram oldalakat értem. Vannak iszonyatosan jó csatornák ebben a témában. Hadd említsek meg egyet, amit szívesen ajánlok:

  • Medical Animations: Különböző orvosi témájú videókat találsz meg ezen a csatornán. A különböző folyamatok lényegét magyarázza el. Aki vizuális típus, annak feltétlenül ajánlom.

Léteznek nagyon jó segédprogramok is az anatómia tanulásához. Ezeket akkor a legjobb használni, ha már van egy törzstudásod, és ismételni szeretnél. Lehet, hogy nem minden helyes a programban, hiszen annak az információtartalmát is emberek írják, és benne van, hogy valami hibás. Ilyenkor hallgass a tankönyvekre.  A következő kettőt használtam, és szívesen ajánlom mindenkinek.

  • Real Anatomy: A teljes test anatómiájának ismétlésére őrült jó program. Kiváló arra, hogy kiválaszd, hogy például a mellkasi régió vénáit és artériáit akarod átnézni. Csak belekattintasz kétszer, és máris csak a témába illő képletek kezdenek el villogni a képernyődön. A hozzám hasonló számítógép mániás emberek egyszerűen kajálni fogják. 
  • Sylvius: Az agyi struktúrák tanulására ez a program egyszerűen KELL! Kiválaszthatod, melyik metszeten szeretnéd ismételni az anyagot, ugyanúgy villog az adott képlet, amit meg kell nevezned. De ez csak agyra vonatkozó infót ad.
    Ezt is akkor ajánlom, ha már van egy hivatalos tudásod. Vagy ha valamit nem tudsz elképzelni, hiába forgatod az atlaszodat. Sylvius segít.

Ha tetszett ez az írás, olvasd be ezt a QR kódot, és látogasd meg az én YouTube videómat, ahol további tanulási stratégiákat osztok meg:

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni